Lifestyle

Daten met hoogopgeleiden, iets voor jou?

Daten met hoogopgeleiden

Zo veel mensen, zo veel wensen. Ik vind het heel moeilijk om leuke dates te hebben. Want wie past er nou bij mij? Sommige mannen praten alleen maar over voetbal, tja, dat zoek ik niet. Daarom ben ik sinds kort begonnen aan daten met hoogopgeleiden. Is dat iets voor jou? Lees mijn ervaringen en ontdek het zelf.

Andere gespreksonderwerpen

Je studententijd, het verenigingsleven, de discussie of alfa-studies wel of geen “pretstudies” zijn… tijdens het daten met hoogopgeleiden komen er nogal wat typische gespreksonderwerpen voorbij. Die je nooit in een kroeg of op een verjaardagsfeestje hoort. Heb jij nou totaal geen ervaring met studentenverenigingen of weet je niet wat “alfa”-studies zijn? Dan is zo’n partner misschien niet de beste keus. 

Al heb ik ook wel hoogopgeleide mannen ontmoet die niet meer op hun studententijd terugkijken, maar juist bezig zijn met vragen als “wil jij ook kinderen?” en “zullen we dan beide parttime gaan werken?”. Scheer dus vooral niet alle dates over een kam. Wat mij wel opviel: zulke serieuze gesprekken voerden we vaak met z’n tweeën, terwijl de discussies over “pretstudie” enzo door zijn vrienden werden gestart. Dat maakt voor de eerste paar dates niet uit, maar was voor mij wel een afknapper toen we serieuzer werden en dus vaker met zijn vrienden afspraken.

Serieus met elkaar praten

Je denkt misschien dat hoogopgeleiden hun IQ heel belangrijk vinden. Maar vaak is het tegendeel waar. Ze zijn vaak wel nieuwsgierig en willen nieuwe dingen leren. Zoals een extra cursus doen voor hun werk of online informatie opzoeken over jouw vakgebied. Mijn dates probeerden daarmee niet op te scheppen, maar juist een goed gesprek met mij te voeren. “Ik las ergens dat …., is dat op jouw werk ook zo?” heb ik dan ook van meerdere mannen gehoord. Ze willen echt mijn werk, mijn leven begrijpen. Dat is zo fijn!

Sowieso heb ik met zulke mannen veel serieuzere gesprekken. Over de oorlog in Oekraïne bijvoorbeeld en over hoe we die arme mensen kunnen helpen. En waarom het in Nederland gelukkig wél veilig is. Maar ze geven ook graag tips als ik daar om vraag. Hoe ik op werk vaker “nee” kan zeggen bijvoorbeeld. 

Mannen met een mbo-opleiding zijn vaak toch andere types. Wat minder geïnteresseerd in de wereld misschien? Of zeggen ze gewoon vaak “ach, boeien” omdat het ze te ingewikkeld wordt? Ik weet het niet. Maar ik weet wel: het was heerlijk om eens met een universitair docent af te spreken. Alhoewel.. na tien keer zijn gestresste verhaal over een of ander artikel dat hij geschreven heeft en maar niet aan een super belangrijk tijdschrift weet te verkopen, was ik er wel klaar mee. Opleidingsniveau zegt kortom niet alles. Wel dat je serieus met elkaar kunt praten.

Druk, druk, druk…

Wat ik het grootste nadeel aan hoger opgeleide mannen vind? Dat ze altijd zo druk zijn! Vooral de oudere mannen zijn vaak leidinggevende of zelfs manager. Dat betekent dat ze minstens 60 uur per week werken. En dat moeten ze nog sporten, met familie en vrienden afspreken.. en met mij. Natuurlijk geldt dit niet voor alle mannen. Veel IT- ers kunnen zelfs maar 3 dagen werken als ze willen, want er is niemand beschikbaar om hen fulltime te vervangen. Toch is dit met mijn dates wel altijd een probleem.

Zijn we niet toch te verschillend?

Alleen kijken naar het opleidingsniveau vind ik wel erg stom. Toch date ik nu liever met hoog opgeleide mannen, omdat die veel meer interesse in mij tonen. Door online informatie over mijn werk te lezen, door eens een lesje mee te gaan naar de dansschool en door de goede gesprekken over van alles en nog wat. Er zijn heus wel lager opgeleiden die dat ook kunnen, maar daar heb ik er nog maar weinig van ontmoet. Dus ik ga vrolijk door met daten met hoogopgeleiden. Hopelijk komt er een echte relatie uit!