Uncategorized

DE BIG FIVE 

Iedereen kent de naam ‘big five’ wel. Maar wat verstaan we er precies onder? Zijn dat de grootste, snelste of gevaarlijkste dieren? Vroeger stond de big five voor de meest gevaarlijkste en lastigste dieren om op te jagen. Tegenwoordig staat de big five meer bekend als de meest populaire dieren die toeristen graag tijdens hun safari willen zien. Echter is dit nog niet zo gemakkelijk. Deze dieren waren niet voor niets vroeger de lastigste dieren om op te jaren. 

Onder de big five vallen vijf gevaarlijke dieren, namelijk de leeuw, luipaard, neushoorn, olifant en buffel. 

HOE GEVAARLIJK IS GEVAARLIJK?

Zoals hierboven vermeld, stond de big five vroeger bekend als de gevaarlijkste dieren. Maar hoe gevaarlijk zijn deze vijf dieren eigenlijk? De leeuw en de luipaard zijn van oorsprong gewoon roofdieren die op jacht gaan naar voedsel. In hun ogen zijn wij ook potentieel voedsel en daarom zijn deze twee dieren erg gevaarlijk voor ons.

De buffel, olifant en neushoorn kiezen er niet voor om weg te rennen bij gevaar maar om juist aan te vallen. Wanneer deze dieren gewond zijn of als mensen te dichtbij komen voelen ze zich bedreigd. Alleen zou je misschien eerder denken dat deze dieren zouden wegrennen. Maar integendeel zelfs, deze dieren vallen mensen echt aan als ze zich bedreigd voelen. 

DE BIG FIVE SPOTTEN

De olifanten en buffels zijn redelijk gemakkelijk om te spotten voor de toeristen. De olifanten en buffels leven vaak in grote kuddes waardoor ze goed opvallen. En deze dieren bevinden zich vaak ook op meerdere plekken. De leeuw leeft ook in groepen waardoor ze sneller op zullen vallen. Echter is de leeuw nog steeds een roofdier en kan het zich ook goed verstoppen. 

De luipaard daarentegen leeft niet in groepen. Overdag ligt de luipaard vooral in hoge bomen of struiken. Pas wanneer het donker wordt komt de luipaard in actie. Het laatste dier van de big five is ook de meeste bedreigde diersoort, namelijk de neushoorn. De neushoorn is op veel minder plekken te zien dan de andere dieren en heeft daarmee ook een hele grote kans om uit te streven. 

De neushoorn is de meeste bedreigde dier van de vijf, maar inmiddels staan de olifant, leeuw en luipaard ook op de lijst van bedreigde diersoorten. De buffel staat niet op de lijst. De buffels zijn goed vertegenwoordigd en zijn wijdverspreid. 

Door natuurbeschermingsprojecten was er weer een stijgende lijn in het aantal olifanten. Echter zorgt de jacht naar ivoor er nog steeds voor dat deze dieren kwetsbaar zijn. Bij de leeuw en luipaard nemen de aantallen heel sterk af en daarmee zijn ze een bedreigde diersoort. 

BIG FIVE IN ZAMBIA

In heel afrika zijn er parken en plekken waar je de mogelijkheid hebt om een deel of het geheel van de big five te zien. Ga jij een safari Zambia doen? Dan is de kans voor jouw ook zeker aanwezig dat je de big five zult tegenkomt. Zambia heeft een paar grote en mooie parken waar olifanten, buffels, leeuwen en luipaarden te zien zijn. Echter zul je voor de luipaard wel meer moeite moeten doen aangezien deze overdag niet erg actief is. De kans om de neushoorn te spotten is wel klein, maar met de juiste route is er zeker een kans om de neushoorn te zien.