Living

Zo bescherm je jouw huis tegen extreme weersomstandigheden

Extreme weersomstandigheden

Door de opwarming van de aarde is de planeet goed in de war. We hebben meer dan ooit last van extreme weersomstandigheden. Daarom lees je in deze blog hoe je jouw huis voorbereid voor extreme omstandigheden.

Veiligheid voor elektra

Wanneer je op zoek bent naar meer veiligheid voor de elektra installatie of de groepenkast in een nieuwbouw of bestaande woning, dan is het verplicht om een aardpen in de grond te laten slaan. Het hebben van een aardpen biedt meer veiligheid. Een aardpen zorgt ervoor dat de ontsnapte stroom in de aarde wordt geleid. Hierdoor wordt overspanning bij een kortsluiting voorkomen. Verder voorkom je schade aan het gebouw en de elektrische apparaten. Een goed aangesloten aardpen is verplicht in de meterkast. Wanneer er nog geen aardpen is geslagen, dan moet je dit zeker laten doen. 

Verstevigen van het dak

In de meeste gevallen hebben huizen met puntdaken meer kans op schade door de wind. Door extra beugels te plaatsen in de spanten of aan de puntgevels verstevig je het dak. Een stormbestendig huis, moet zo compact mogelijk gebouwd worden. Bij voorkeur is dat één gesloten ruimte. Bij veel hoeken en kanten zal de wind meer grip hebben op het gebouw. Bij de installatie van schuine daken moet je ervoor zorgen dat de dakpannen aan de rand worden vergrendeld op de juiste manier. Hierbij is het belangrijk dat je de hoeken en de zijkanten extra vergrendeld aan de dakvloer. 

Isolatie

De opwarming van de aarde betekent niet dat je jouw huis niet meer goed hoeft te isoleren. Hoe beter de isolatie in je huis is, hoe minder warmte er in de winter naar buiten gaat en andersom, hoe minder warmte er binnenkomt in de zomer. Hierbij is het belangrijk dat je overdag je ramen dicht houdt tijdens warme periodes. Zorg er verder voor dat er geen warm licht naar binnenkomt. Warm licht zorgt namelijk voor warmte in je huis. Wanneer je investeert in driedubbel glas dan weet je zeker dat je bent voorzien van de beste isolatie. 

Deuren

De meeste deuren zijn niet gemaakt voor extreme weersomstandigheden. Ze hebben meestal geen grendels of pennen die sterk genoeg zijn om stormwinden te weerstaan. Koop daarom sterkere steunen en zwaardere scharnieren voor de deur. Installeer horizontale schoren in elk paneel bij garagedeuren om ze te versterken. Wanneer je dit correct uitvoert, beperken ze stormschade tot een minimum. 

Je hoeft natuurlijk niet alles in één keer aan je huis aan te passen om het tegen overstromingen, harde wind en aardbevingen te beschermen. Het is vaak mogelijk om retrofit wijzigingen aan te brengen.