Lifestyle

Met deze tips krijg je de ultieme nachtrust

Met deze tips krijg je de ultieme nachtrust

Een goede nachtrust is uiterst belangrijk voor een menselijk lichaam. Tijdens de slaap herstelt het lichaam en geest van de dag. Zo ben je de volgende dag weer fris en fruitig. Voor veel mensen is een goede nachtrust niet de normaalste zaak van de wereld. Daarom geven wij een aantal tips om beter te slapen.

Routine

Het menselijk brein is ingesteld op bepaalde routines. Wanneer er geen vast slaapritme is, weet het lichaam niet wanneer het slaap nodig heeft. Ga daarom op hetzelfde tijdstip naar bed en sta ook op hetzelfde tijdstip op. Dit zorgt er voor dat het lichaam zich klaar gaat maken, wanneer het tijd is om te gaan slapen.

Powernaps

Een powernap is een perfect middel om ‘s middags even wat extra slaap bij te snoepen. Echter gaat dit wel ten koste van je slaapritme. Probeer hier dan ook geen gewoonte van te maken.

Omgeving

Zorg dat de kamer waar je slaapt goed opgeruimd is. Dit zorgt voor rust en kalmte in je hoofd. Als er veel geluid is in de buitenomgeving, helpt het om oordopjes te gebruiken. Als de kamer te licht is, gebruik dan een slaapmasker. Zorg er verder voor dat de kamer goed gekoeld is in de middag. Zet overdag een raam open zodat alles goed lucht. Een kamertemperatuur van ongeveer 18 graden is perfect voor wanneer je wil gaan slapen. Leg een uur voordat je gaat slapen alvast je telefoon weg en zorg dat het je niet stoort. Het blauwe licht van apparaten zorgt ervoor dat je minder goed in slaap valt. Kijk daarom ook geen televisie maar lees in plaats hiervan een boek of een tijdschrift.

Sporten

Als je voldoende beweging hebt gehad door de dag heen, zorgt dit ervoor dat je gemakkelijker in slaap valt in de avond. Kijk wel uit dat je niet sport vlak voor het slapen, dit heeft een nadelig effect. Als je sport vlak voor het slapen, activeer je het lichaam weer en duurt het langer voordat het lichaam weer rustig is. Een warme douche helpt vaak om het lichaam tot rust te brengen.

Meditatie

Veel mensen piekeren teveel. Hierdoor komen ze in de avond moeilijk in slaap. Meditatie is daar de oplossing voor. Met meditatie train je het brein om gedachten los te laten en om bewust te zijn dat gedachten illusies zijn gemaakt door je eigen brein. Het helpt om je te focussen en om nare gedachtes te verwerken.

Het is verder erg belangrijk om middelen zoals thee, koffie en andere opwekkende middelen te ontwijken in de avond, natuurlijk kun je wel cafeïnevrije koffie of thee drinken. Stop na 20:00 met eten. Het lichaam heeft tijd nodig om het voedsel te kunnen verteren en is daarom moeilijk in slaap te brengen.