Lifestyle

Last van slapeloosheid? Lees dit eens

Je draait naar links, je draait naar rechts maar niks helpt. Je valt maar niet in slaap. Heel vervelend, vooral als de wekker in de ochtend af gaat. Je voelt je vervolgens de hele dag ontzettend moe en hebt het gevoel dat je niet het uiterste uit jezelf hebt kunnen halen. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen om dit probleem tegen te gaan. In deze blog lees je de 5 ultieme tips om jouw slapeloosheid te bestrijden. 

Werken of slapen? 

Neem je werk niet mee naar bed! We kennen het waarschijnlijk allemaal wel. Net voor het slapen toch nog even snel de e-mails checken of juist piekeren over werk/school gerelateerde zaken. Doe dit absoluut niet! Wie in bed namelijk nog bezig is met werkzaamheden, raakt sneller overspannen. Probeer om dit te vermijden en breng in plaats daarvan tijd door met het gezin. Kan je het helaas niet laten om toch aan werk te denken? Denk dan in ieder geval niet aan wat je nog moet doen, maar wat je nog wil bereiken. 

Doe je smartphone weg

Onze smartphones produceren blauw licht dat een negatieve invloed heeft op het hormoon ‘melatonine’. Je ogen worden minder snel vermoeid omdat ze de indruk hebben dat er nog licht is. Je blijft langer wakker en het zal je slaapritme alleen maar negatief beïnvloeden. Probeer daarom om je smartphone in de woonkamer te laten en neem hem niet mee naar bed. 

Sport in de avond

Een vaak voorkomende oorzaak van slaapproblemen is te weinig beweging. Wij raden het daarom aan om in de avond even een uurtje te gaan joggen om al je zorgen van je af te rennen. Daarnaast kan een goede conditie het slaapritme stimuleren. Plan dit wel goed in en ga niet net voor het slapen joggen want een te hoge hartslag zorgt ook voor onrust in het lichaam. Probeer een paar uur voor het slapen gaan te sporten. 

Gezond eten 

Probeer om zoveel mogelijk gezond te eten. Vetten en suiker verstoren namelijk je slaap. Dit komt omdat het lichaam veel energie nodig heeft om ze te verteren. Kan je écht niet zonder? Probeer dan in ieder geval deze maaltijd niet minder dan twee uur voor het slapen te eten. Houd je rammelende maag je wakker? Neem dan in ieder geval een lichte maaltijd! 

Ontspan

De sleutel tot een goede nachtrust is ontspannen. Zorg daarom dat je altijd een aantal uur voor het slapen gaan volledig ontspant . Met volledig, bedoelen we ook echt volledig. Neem bijvoorbeeld een lekker warm bad, lees een goed boek of houd jezelf bezig met je favoriete nummers. Dit helpt je namelijk af van je stress en op deze manier ben je goed voorbereid op een goede nachtrust. 

Slaap lekker

Als jij al deze bovenstaande tips toepast in je dagelijkse routine, dan zal je al snel vooruitgang boeken in je slechte slaapritme. Voor de een is het natuurlijk een stuk makkelijker dan de ander omdat iedereen in een andere situatie en omgeving is, maar probeer om in ieder geval wel je best te doen. Voor wat, hoort wat en met de juiste inzet en motivatie zal jij voortaan heerlijk gaan slapen.